Vädret

 

Vädret i Indien varierar naturligtvis väldigt mycket. Ur vädersynpunkt kan det bästa vara att besöka landet på vintern; Indien är skyddat från den kalla nordöstliga monsunen eftersom bergskedjan Himalaya stoppar upp den. I söder är det åtminstone 20 ° under vinterperioden från december till mars. Exempelvis har staden Chennai (Madras) i söder en medeltemperatur på 25 ° i januari. Ibland kan det vara varmare än så. Vinterns har också flest soltimmar. Från April och framåt är det extrem hetta i Indien. Temperaturer på över 50 ° förekommer samtidigt som luftfuktigheten stiger allt mer. För en person som är van vid nordiskt klimat kan landet då vara outhärdligt.

En annan faktor som man ska ta med i beräkningen före sin Indienresa är naturligtvis monsunregnen. Dessa kan innebära att avbrott i resandet därför att trafik ställs in och vägar helt enkelt regnar bort. Det är dock inte helt lätt att exakt räkna ut när monsunregnen kommer. Det varierar, men man räknar med att monsunperioden infaller mellan juli –december. Sydöstra Indien brukar vara värst utsatt under månaderna oktober – december. Beroende på vilken regionen man är i så varar monsunen i ungefär tre till fem månader. Ihållande störtregn brukar drabba västra Indien under tre månader på sensommaren och hösten. Det kan då komma ofantliga regnmängder, så mycket som 26 m . regn på ett år har mätts upp!

Vissa regioner av Indien drabbas också av storm. Cykloner kan drabba östkusten och orsaka skada och förödelse. Risken för detta är störst mellan oktober till tidig december. I Nordvästra Indien infaller en period av svåra sandstormar mellan april – juni. Väldigt varma vindar sveper då söderut.

Ett annat problem är, som nämnts, är luftfuktigheten. Denna är som värst i kustregionerna där fuktigheten kan vara så hög som 70 % . Sjöbris erbjuder dock en viss lindring kring kusten. Luftfuktigheten är inte lika besvärande i norr och i inlandet. Men från andra halvan av december till aprils senare del är i allmänhet vädret ganska pålitligt i övervägande delen av landet. Då kan Du njuta av soliga dagar, med hög och klar luft, om Du befinner i Kashmir och Himalaya. Befinner Du dig längre söderut kan du njuta av tropisk sol. Valet är ditt!